- YEŞİM GÜNAY
Öznur UNAT’dan: Palaçinka

Öykücülüğümüzün verim gücüne mi, yoksa edebiyat yolunda ilerlemek isteyenlerin inadına mı hayran kalınmalı. Öyle ki. Her yeni gün yayımlanan öyküler, gelecekte çıkacak bir ilk kitabın habercisi. Öznur Unat da bu aşamalardan geçen yazarlarımızdan biri.
Unat’ın ilk kitabı Palaçinka, Vacilando’dan, Eylül 2022’de yayımlandı. Kitabının önsözünde, kendini tanımlarken kullandığı, yolda olmakla meşgul ve bundan mutlu, ifadesi ilgimi çekti. Öznur, yol ve seyahat. Aksiyon dolu; hareketli ve hızlı öyküler okuyacağımı düşünerek başladım kitaba.
Seneler evvel açtığı ailecekgeziyoruz.com ’da yayımladığı gezi notlarından, onun, iyi bir gezgin olduğunu bilen bilirdi. Gezi notlarının izleriyle bezenen öykülerini okurken, mekânları onun gözüyle dolaştım. İzleğim, bazen anlatıcının iç dünyası bazen de ana karakterin yakın çevresiyle içsel çatışmasıydı.
Verdiği bir röportajda, hikâye anlatmasını sevdiğinden bahseder, Unat. İyi bir hikâye anlatıcısının olaysız öyküleri nasıl okunur kıldığına örnek, Palançinka öykü kitabındaki dokuz öykü. Kitaptaki birkaç öykünün sonuna eklenen olayı ve o olayla gelen sürpriz sonu kale almazsak, öykülerin tamamı, iç sesin hâkim olduğu durum öyküleri. Özellikle kitabın son öyküsü, Floyen Tepesi.
Kitapta dikkatimi çekip de hoşuma giden ikinci şey, görseller. Felsefe yüklü çizgiler tamamen amaca yönelik, okurunu önceden düşündürürken ürperten. Bir sanat tasarımcısı, bir filmi film yapmada ne kadar etkiliyse, kitaptaki görseller de Palançika için o kadar önemli. Okurun zihnini tetikleyip eyleme hazırlayan, Unat’ın anlatım ağırlıklı satırlarını güdümleyen, kara kalem çizimler Yiğit Abdullah’a ait. İllüstrasyonları, okurda farklı pencereler açacak kadar etkili. Karasinek öyküsünün görseliyle anlatımı, karşılıklı açılan iki pencerenin arasındaki cereyan.
Karasinek öyküsünün bir farklı özelliğiyse, son sayfasının tek başına bir kısa öykü olması. Kısa öyküye örnek olacak bir farklı paragrafı, kitaba adını veren ilk öyküde de görürüz; bebeğin yaşamda kalışını anlatan satırlar.
Unat’ın kalemi anlatmayı seviyor. Sakin sakin, detaylara girerek. Palançika öykü kitabındaki öyküler kısmî durum öykülerinden oluşsa da, doyurucu anlatımla içsel çatışmaların içine okurunu sokuyor. Bir ilk kitap için sözcük dağarı zengin, dili akıcı. Öykülerin eylemsizliğiyse anlatıcı yönünün ağır basmasından, bu da tarzı. Eylemi yakaladığında çıkan kısa öykülerine bir kez daha değinmeden geçemeyeceğim; oldukça vurucu ve okuyucusuna keyif veren cinsten.
Varsın kâğıt fiyatları artsın, yayınevleri zorlansın. Edebiyata gönül veren kalemler daima üretsin. Yeni yazarların sayısı hızla artsın. Her gün, bir yenisiyle tanışalım. Öznur’un Palaçinka marka arabasıyla çıktığı yolculuğu, nice yazar adayına ilham kaynağı olsun.
Edebiyat yolunda hız kazanman dileğiyle; nice eserlere Öznur Unat…

Vacilando Kitap,
2022, 88 sayfa